Žena

НЕНА 149

—- Зар вато што. се женим72 питао је мој прпјатељ паненађено.

Јесте, баш вато што се жените. Ви хоћете да унесрећите једну женскињу, а нато немате права.

— А зашто да је унесрећим 2

— Ако не унесрећите њу, онда ћете изневерпти оно свето начело, које заступате, а то је исто тако зло.

— А зашто би 1зневерио своје пачело2 питао је мој пријатељ.

— Бога ми,ја сам држала да сте паметнијп. Зар ви пе видите којпм сте путем пошли 2 Ја не аи тај пут. Желила сам вам успеха. Али зар вама није јасно, да данас српски новинар и политичар, који стоји у опозицији, не може никако да усрећи женуг Он ако хоће да врши своју дужност, ако хоће да остварује своје идеале, мора да ради неуморно, не може довољно да се посвети својој кући, својој жени, својој деци, њега чекају у животу беде, прогањања и затвор. Па пма ли права поштен човек, да у такав живот увуче и жену и створи породицу беде п несреће; Онај католички папа, који је вабранпо свештенству женидбу, пмао је онда право. Он је то учинио у добу, кад је католичка црква ратовала на све стране, и кад су свештеници пмали тежак повпв п опасну дужност. Ко хоће да ратује, и да се посвети сав томе, нема права да везује уз свој живот жену, нити му је потребно да га жена одвраћа, па можда и одврати са његовога пута.

У том је правцу говорпла та госпођа, и њене су речи оставиле трага у душп мога пријатеља. Онога целог дана био је необично ћутљив. А када се састадосмо другога дана у вече, оп одмах отпоче разговор о оној ствари.

— Говорио сам ве њом! рече.

С којом 2

С мојом невестом. Испричао сам јој цео наш јучерашњи разговор са оном госпођом, само сам јој прећутао име. Молио сам је, да добро промпсли о томе, а ја ћу ма и неколпко дана чекати одговор.

— А она2

— Рекла ми је мирно, да су јој потпуно познате