Žena

758 ЖЕНА

Књижевност и уметност.

Добили смо на приказ ове књиге: Моји погледи на света од дра Ж. Продановића. Књига трећа, Цена 60 потура. У Сентомашу, штампарија Светозара Маринкова 1911. И ова трећа књига је написана оном истом дубоком филозофијом, као 1, и Џ. књига што су изашле под горњим насловом. Ми је препоручујемо.

„Кивот. м жене у браку. Написао Јеврем Ст. При-

штевац. Београд, нова штампарија „Давидовић“ — дечанска ул. 14. — 1911. — Цена 1'50 динара, “0250

у

Разне белешке,

Слике „Жениних“ сарадница и сарадника у 1911. години.

По обећању донели смо у овом броју „Жене“ ликове наших поштованих сарадница и сарадника из ове године. Галерија слика није потпуна, јер смо некоје фотографије добили сувише доцне, а да смо их могли дати израдити. Некоје фотографије треба још да стигну, и донећемо их накнадно. Баш зато што смо желели, да галерија буде што могуће потпунија, чекали смо толико, да се овај број закаснио. Молимо да се ово закаснење извини; држимо да се то други пут неће догодити.

Дете — песница.

У овом броју доносимо песму: „Јесен“ од Јованке Хрваћанин. Ко види лик њен у групи сарадница приметиће да је најмлађа од њих, али хоћемо нашим читаоцима да издамо и њене године. Мала Јованка дете је од 11 година. И тиме је све казано. То дете је необична песничка душа. Тек је с једним кораком ступила у дванајесту годину, ал је ванредно озбиљна. Спевала је већ неколико песама за њене године, а почела је још у десетој години, Једну песму. коју је оцу свом спевала, донео је тада „Радикал“ лист, који