Žena

16 _ВЕНА

Он се јако збунио, али се после прибра и поче да говори о нади на будућност. Прокубуриће мало, али ће после бити унапређен...

— Јесте, док оде младост и док не будете имали више зуба, ни ви ни она. А донде2! Где сваког дана не излази уредно дим кроз оџак, тамо излази лагано кроз оџак из куће љубав и слога и мир.

Сиромах младић изјавио је наду, да се после овог најнесретнијег дана у његовом животу, никад женити неће.

Даници је прилично било све једно. Да јој је мати рекла: „Пођи!“ пошла би, а кад је рекла да је то глупост, и њој се учинило да је то глупост.

После је дошао онај други, што га је препоручио господин Кореновић. Био је врло богат, и тешко је рећи је ли имао више година, или је имао више хиљада. Био је и нешто незгодан са здрављем. Господин и госпођа Кореновић су говорили, а он је већином кашљао.

То је било пред подне а после подне су свршили. Да јој је мати казала немој, она би се радовала томе, али јој је мати рекла: То је најбоља прилика! Зашто да сиротујеш вечито Само зрелији и старији човек уме да поштује и уважава жену. Ти ћеш му бити исправна жена, а он ће те обожавати.

Исправна жена! Ту је чудну реч изговорио данас пред свима њима и Кореновић. Она није никад мислила о томе: Шта значи управо исправна жена, али је осетила. Ту није реч о љубави. Они као да знају да она није у њега срцем заљубљена, али траже од ње да испуњава исправно уговор и буде само његова и ничија. Она мало поцрвене, али је нашла, да је то сасвим наравно и лако.

Кад је господин Ненад, нови младожења, дошао да се мало искашље у читаоници, сви су му честитали. Само му свештеник — Даничин род није честитао. — Сви они не мисле како говоре, рече му. Даница није прилика за вас и ви нисте за њу. Она то не разуме, али ви.

— ја са био с њеном матером, а њена мати је