Žena

ЖЕНА | 19

данпут почне да се дере и оно, чему га нису учили, само ако је неколико пути чуо. На пример већ првих недеља поче да крешти: Остани код куће!а то је знак, да је бар неколико пути чуо ту реченицу.

Она је заволела ту тицу. Хтеде да је прозове: „Дико“, али то не беше по вољи ни њеном мужу, ни папагају. Зашто није било право њеном мужу, лако је замислити. Он је био суревњив. Попагаји воле да се љубе, они у слободи живе у једноженству, а у затвору су веома одани својим господарицама. Господин Ненад је био љубоморан на 1: тицу. А тица није волела да је зову: Дико, тај је папагај био болестан ако га не зову његовим првим именом: Прити.

Мати је често обилазила кћер. И увек би ју питала: Кашље ли јако 2

— Кашље!

Кад је у њихово место дошао један знаменит лечник, господин Ненад га је позвао, да га прегледа. С тим је лечником говорила неколико речи насамо гђа Перса и њена Дана.

Госпођа Перса га је питала: Молим вас, господине професоре, кажите нам искрено, како стоји са болесником 2 А он као да је погодио скривене мисли њене, подиже обрве мало у вис и рече:

— Можете бити задовољни. Господин управо и није болестан. Код старијих људи није то толико ни опасно. Он кашље, али може кашљати још 20 година.

Господин професор се мало преварио. Ненад је кашљао не још 20, него 25 година, а за све то време Даница је била потпуно исправна жена. Да лим душом исправна, не знам.

Њихов је живот текао веома једнолико. Из неких ванредних шарених шоља, што их је донео из Млетака пили су, ујутру кафу, а та је кафа била обојима необично горка, па ма колико да су је сладили шећером. Прођу оне детиње године, када шећер може да пружи једину и највећу сласт.

___ Говоре, да и цареви и милијардери ручају само једаред на дан. Није ни Даница могла десет пута

де