Žena

26 РАЈЕ ГА

.

са женском — еманципацијом. У току говора приметила сам, да ми мој противник хотимично ставља таке примедбе, којима ће изазвати опозицију. А то у осталом и није било тешко код мене; била сам млада, а у мени је вазда горела жива жеља за самосталношћу, и тврдо сам веровала, да је жена дорасла и да има права на то. Испуњена. оваковим чврстим убеђењем, и заборавила сам на остало друштво, које нас је пажљиво слушало. Препирали смо се готово читав сат, када ми приђе наша домаћица са речима: „Храбро сте се држали! и ако Мг. Негђег! Зрепсег још и сада није убеђен, морамо држати, да се он више не да поправити.“ Можете замислити, како су ме ове речи уплашиле,“

Соња Ковалевска је дакле била и научењак и жена у потпуном смислу; она се увек заузимала за женска права и бранила их. а поред тога била је нежна, племенита, идеална жена и мати. Њена епохална појава остаће као идеал свакој жени, која тежи, да буде самостална. М.

ТУЂЕ МИСЛИ.

Оно што не разумеш, то и немаш.

ж ж ж

Ко мало зна, томе много изгледа могуће.

ж ж ж

Ако књига не вреди да је више пута прочитамо, не вредини да је једаред прочитамо. Ж ж ж Лакше је наћи хиљаду научењака, него једног мудраца.

= Ж ж

Наша највећа погрешка при васпитању је у томе, што

не учимо децу да мисле својом главом, него нашом.

ж ж ж

Истину не можемо увек наћи. Доста је већ и то, ако е савесно тражимо.