Žena

ЋЕ БРНА 45

стити ноге Кад једна страна види, да она друга страна није више онако душевно накинђурена, нека помисли, да 'е и код ње тако. Треба ући у брак спремно да ће се догодити извесна разочарања; само ако не буду и сувише велика.

Многи тргже у браку небо. Па сретан брак и јесте небо На томе небу сретнога брака појаве се звезде, кад год васија и сунце, али се безусловно на томе небу појаве и облаци, загрми, па удари кад год и лед. Али то прође. Ко у браку мало мање тражи, тај мало више нађе. Може бити да има и а-ђела, али овим Мојсеја анђела још нико видео није. а ја не верујем, да га је и он видео. Људи смо! Она ватра која се упали кад што у нама, не треба да нам сагори и спржи мозак. Поред љубави треба унети у брак безусловно и прилично — памети. Где нема задоста памети, тамо је најбоље имати — нимало памети. У колико човек уопште може да буде сретан, могу бити сретни само они, који имају много памети, или који је немају нимало.

~

Наука и кухиња.

Шта треба да зна свака домаћица о храни2 | +

„Не живимо да једемо, већ једемо да живимо“. Кад је тако, не треба да једемо ни много, ни мало, већ онолико, колико нам је потребно да би могли живети.

Ми једемо, и морамо јести вато, да се ћелије у нама оснаже и развију; морамо да једемо и зато, да надокнадимо нашем телу топлоту и снагу, коју наше тело изгуби у животу и раду. Оно што наше тело сваки дан изгуби топлоте односно снаге, морамо сваки дан надокнадити. Јер храна ствара у нашем телу топлоту, коју претварамо у рад. Када у телу нема, довољно топлоте, онда је то тело неспособно ва рад,