Žena

У

РВ ОБЕЉРЕЈА 61

у нејачи џи пошто је тело развијено и“ довољно снажно, онда тек почињу родитељи утицати и на дух нејачи.

Из овога јасно сљедује закључак: да је снажење м јачање тела и сама природа нашла за тотребније ц важније бар у првим годинама — од тсихичког живота, кад га је већ. 9 самом точетку човечјег кивота тако јасно истакла и МЕ ставила душевном животу.

Нарочито у првом периоду човечјег живота, кад се још не може утецати на духовну периоду његову, од велике је потребе, да се што већа пажња обрати нези дечјег тела, Што пре тело успе у своме развитку тим ће пре почети и душевни развитак у њему. Обично које је дете телом кржљаво, назадно је и духом. Болешљива, слабуњава деца доцкан проговарају, јер им је свест сиромашнија, па немају шта да изражавају.

Здраво, снажно тело је највеће благо људско, то је први услов за срећан живот, јер човека оспособљава за рад и даје му снагу и вољу да се брине и стара за себе и своје; док болест и слабоћа чине — те је на терету и себи и другоме Здравље је дакле највећа срећа. Само здрав човек може бити користан члан друштва и као такав и собом задовољан. То унутарње задовољство, које извире из уверења да вршимо своје дужности, зове се срећа. Према томе криво је мишљење, да је срећа у богатству, високом положају и звању, шта. вреди све то, када здравље, то највеће богатство мањкава, те су они који га немају приморани за скупе новце да га траже и купују по разним купатилима и лечилиштима!

Здраво тело је најважнији услов за васпитање. Болесно се дете и не може васпитавати, а дете које је од природе слабо и неразвијено не може се правилно развијати. Дакле важније је здравље него и просвета. Здраво тело и физична снага важни су и с гледишта економскога и војничкога, народнога и државнога па и с гледишта културе и цивилизације. Слаби људи мало зарађују, привређују,

Здравље је дакле прави капитал народни, јер из њега извире рад или с другим речма привреда. Здрав, снажан народ је срчан, пун самопоуздања, храбрости и љубави слободи. Неразвијени, слаби су пак кржљави, плашљивци, те пропадају, губе се и робују другима који су јачи. Одбрана отаџбине од непријатеља, борба ва ослобођење и уједињење народа, рад за опште благостање — све то зависи у првоме