Žena

62 А ЕЗЕБА.

реду од телесне снаге, а у другом реду од:умне снаге једнога народа. У томе је важност телесног васпитања

Сачувати здравље млада нараштаја и народа у опште, развити физичку снагу, од чега зависи развитак умне и моралне снаге, то је задатак телесног ваститаља. ·

У свему досадањем пак што смо извели огледа се огроман значај телесног ваститања по здравље и целокупно напредовање појединаца и читавог народа.

Нови Сад. | БОР.

гара

Белешке из домазлука.

Масне мрље са чаршава очистити, а да не морамо цео чаршав прати. Често се деси. да на чист бео чаршав прсне кап масти од печења или другог чега и домаћица је у неприлици. Не би хтела да мрљав чаршав про-_ стре на сто, а тешко јој је кад помисли, како је трудно, да се у зимње доба нарочито пере и суши велики чаршав. Треба узети парче вате, умочити у бензин и тиме истрти место где је масна мрља. Затим опет са чистом ватом умоченом у чисту воду, поново истрти док мрље нестане. То се ради, док је чаршав још прострт на столу, али се подметне под мрљу парче дашчице или дебео папир да не би бензин политуру са стола покварио.

Лажно кестење- 16, декаграма бадема треба опарити у врелој води, ољуштити, исецкати и помешати са 16 дека ситна шећера и једним беланцетом, и све то помешати док не постане тесто, Затим формирамо од тог теста кестењеи замочимо их у глазуру од чоколаде. (Глазура се прави овако: Истрвену чоколаду загрејемо на огњишту и помешамо је са шпинованим шећером и додамо још и ситна шећера), кестење извадимо из глазуре, засечемо мало по среди и забодемо мало парченце цитроната, затим метемо да се суши.

Јефјламно слатико јело за болеснике. (За 1 особу,; зготови се за један сат.) Потребно је: Сува земичка, две свеже јабуке, шећер, ванилија, пола шоље млека, чашицу мадере или друга лака вина. Кора од земичке се ориба и исече земичка на танке кришке. На дну мале чиније мете се један слој тих кришки, које прелијемо вином. Обе