Žena

НЕНА 68

јабуке ољуштимо, сечемо на кришке и добро их укувамо са мало воде и шећера. Те куване јабуке мету се на слој земичака, затим се пола шоље млека добро излупа са шећером и једним јајетом, зачини са мало ванилије, и то се прелије преко јабука, мете се у рерн и пече се при тихој ватри један сат.

Домаћи тунч. Пунчеви су врло разни, има их и скупих, у који се меће на две флаше обична вина, једна флаша шампањца и 1 флаша арака. Међутим ми хоћемо овде да донесемо рецепт јефтиног домаћег пунча. Хоћемо да додамо само то, давино које употребимо за пунч, треба да је добро, лако, бело вино. Домаћица је сама крива, ако од њеног пунча сутра-дан боли госте глава. Напомињемо и то, да свако вино не подноси једнаку количину шећера, те је добро не метути сав шећер одједаред, него помало, па и додати шећера ако је потребно. Треба пазити да не дође много лимунове коре, јер те проузрокују главобољу. Опште правило за домаћи пунч ово је: Пола килограма шећера поспемо са истрвеном кором једнога лимуна. Затим растворимо шећер са две шољице вреле воде. Дода се сок од 5 лимунова, пола литре арака, један и четврт литре слабог руског теја. Онда се све то прокува док не проври, измакне се са ватре, добро се поклопи и држи 15 минути, затим се сипа у чаше и носи на сто. Тамо где се не штеди и хоће јачи пунч, мете се место теја вино.

Колачићи од урме. У дубоку чинију метемо 25 дека ситна шећера, измешамо са мало ванилије, 15 дека ољуштена ситно исецкана „бадема, 15 дека танко и на дугачко исечене урме, (урму треба мерити без коштице), промешај добро и додај 4 деке самлевена лешњика и пену од три јајета. Све то опет промешај заједно. Ту масу метнемо на облатну, у дебљини како нам се свиди, па онда одозго метемо другу облатну, коју лако притиснемо на тесто и метемо у расхлађен рерн да се суши. И још док Је тесто топло, исечемо га у уско и дугуљасто комађе.

Лажам жлеб са маслом. 91. дека ситна шећера, исто толико са љуском истуцана бадема, 7 дека изрибане чоколаде, 7 дека мрвица од земичке, 6 жуманаца, мало изрибане коре од лимуна, мало утуцана цимета и каранфилића, треба добро измешати и томе додати пену од 5 беланаца, то онда поново измешати. Тесто треба да буде јако меко.