Žena

ЋЕНА 209

А сад чуј још једну врло озбиљну реч, драго моје дете! Доћи ће време кад ћеш и ти постати одрасла, али онда буди на опрези. Пази за кога ћеш се човека везати. Нека те не занесе ласкавац, који ће ти много обећавати. Размисли, да ћете можда имати деце, а дете има права да се отац за њега брине, како за његово телесно тако и морално васпитање. Немој дозволити да страст завлада разум, повери се само оном човеку, кога ћеш сматрати за достојног да буде отац твоје деце... кад дође тај час повери се само својој матери.

После овог разговвра мати и кћи загрле се срдачно и пријатељски и свака оде задубљена у мислима за свој свакодневни посао.

У дечијој соби.

Посматрала сам са мојом готово деветогодишњом ћерчицом слике у књизи за чување женског здравља. Показала сам јој закржљана ребра и карлице, које је последица стезањем мидера, и како ти органи стоје у вези са положајем детета у материном телу, његово храњење кроз пупчану врвцу.

Она ме је слушала са детињским чуђењем и напрегнутом пажњом као и увек кад сам јој нешто објашњавала.

Сама невиност је говорила из њених детињских очију, да нисам имала разлога да се стидим својих објашњења. То су биле поуке које сам давала своме детету, а она их је брижљиво примала.

Мој четворогодишњи синчић је седео поред мене и играо се. Хтео је и он да види неколико слика из мамине књиге. ја му показах ћелицу у мамином телу, где је он тако дуго и мирно спавао; показах му цевчицу кроз коју је мамина крв у његово тело улазила и кроз коју је од малога јајета постало слатко мало дете као и оно што је насликано.

Неколико тренутака остасмо неми и замишљени, посматрајући ово чудо природе. Тада ме погледа

малиша веселим, светлим очима обави ми своје ручице око врата и повиче искреном радошћу:

— ја имам крви од тебе! А при ручку рече: