Žena

248 ЖЕНА

која је друг човеков, и мати и члан породице, неће да буде у закутку. Затим је говорила, како по угарском закону не може да буде поротник ко стоји под стечајем или курателом, или који је био осуђен због злочина из користољубља, те изгубила политичка права и — жена. Изнела је, шта су све постигле женскиње као учитељице, чиновници, научарке, уметнице и слично., И рече: Покрет нашег женскиња хоће да уреди живот на основу више етике. Ми хоћемо да станемо на пут ширењу несретног алкохола, хоћемо да предупредимо трговање са девојкама, хоћемо да помогнемо онима које су пале, хоћемо да се бринемо за запуштену децу, хоћемо да подигнемо жени углед, хоћемо да оборимо штетне навике и предрасуде да жена не буде паразит и парија данашњег друштва. Хоћемо напослетку да извојујемо као што су извојевале жене у Аустралији, да за једнаки рад имају потпуну плату и награду као и мушкиње, и хоћемо да извојујемо да и женскиње као и мушкиње учествују при донашању оних закона, којима требамо да се покоравамо.

Бирачко право руском женскињу.

Слободоумне странке у руској думи израдиле су законски предлог, по коме би се и у Русији увело опће, једнако изборно право, које би се протегло и на женскиње. У образложењу тога предлога се наводи, да законодавство треба и женскињу да даде активно и пасивно изборно право, па ће се тиме врло повољни успеси постићи на друштвеном пољу. Жене би учиниле крај пијанству, старале би се за заштиту деце, за помоћ сиротињи и на просветном пољу повољно би утицале на друштво. — Влада је била противна овоме предлогу, али је већина за то, и одбор за предлоге изнеће га пред думу.

Женско право гласа у Шведској.

У Шведској је предложила влада сабору законски предлог, да се женскињи даде активно и пасивно право гласа као и мушкоме. Ни најмање не сумњају, да ће овај законски предлог ускоро постати законом. |

Бирачко право женскиња у Енглеској.

У енглеском сабору (доњем дому) било је и опет гласање о женском праву гласа. Го је гласање испало против.