Žena

КЕ НА 255

шта треба да се ради за правилно развијање и здравље дечје: чување здравља мале деце и борба против дечје смртности; даље чување здравља дечјег у школи. Изнеће се методе испитивања умног развића деце Пето одељење изложиће све, што би ишло у прилог чувању здравља код женскиња. Ту ће бити изложена организација помоћи код породиља, и код женских болести, као и хигијена женског тела и одела. То је уктратко описан главни садржај изложбе хигијенско-педагошке, која ће бити отворена од 15. априла па до 15. јуна ове године.

Жене које доје и сланина.

Мршаве и слабуњаве жене, дојиље, имају по гдекад — и ако ређе — слабо или мршаво млеко;а то ће рећи млеко које нема у себи довољно масла. Масло у млеку је један од најглавнијих састојака његових, и служи веома добро напредовању одојчета. Стога се покушавало на више начина, да се таким женама млеко поправи — управо замасти. У новије време се нашло да сето може постићи масном храном, па се пошло тим путем. Дају таким женама сланину, па од ње се често помогну и оне саме и њихова одојчад.

Му; “7 Белешке из домазлука.

Бело лаковано покућство, орманови, столице, астали. врата и т, д. не треба прати сапуном и четком, јер изгубе сјај. Доста је ако чисту крпу поквасимо у млаку воду и њоме перемо. Јако прљава места утру се влажном крпом коју умочимо у креду као што би то сапуном чинили. И креда се пенуши као и сапун. Онда се чистом водом још једаред опере.

Наши адиђарц. Свака женскиња има по неке адиђаре. Једна мање друга више, али свака се брине да јој се. адиђари одрже у добром сјају. Многе баш из превелике пажње често и одвише често чисте и дотерују адиђаре, а то баш није добро. Главно је како их остављамо. Адиђари не смеју бити смештени тако да се додирују, а још мање смештени без реда, већ лепо појединце сложени у кутију, која