Žena

ВЕРА | 298

дугачак говор о доброчинству њен поп Влајко још никад није изговорио. Све три су слушале тај говор госпође спахинице стојећки, исве су се три баш подобро ознојиле, Онда их је госпођа спахиница понудила да седну, и дала им сендвича п пива.

И сад није било вшше никакве бриге како ће пвпасти главна скупштина. Ствар је у своје руке увео бележник и цела његова канцеларија; тамо се преписују правила у потребни број примерка, тамо се унапред гради записник, молбеница, све. Оно, о чему се госпође још нису. могле да сложе, све је скинуто с дневног реда; господин бележник познаје најбоље закон и познаје најбоље прилике места, па ће он већ удесити како треба.

Дође и дан скупштине, управо како се то каже: главне конституисуће скупштине. Скупштина је у првом највећем разреду основне школе, п тај је разред препун чланица. Јавиле су се и врло многе ратарке. У дворани нема места за нечланице, све су скамије п столице заузете, те је школски ходник пун женске младежи. Мушки су се у главноме сложили да се оснује женска добротворна задруга, осим неколициве, који говоре јавно по селу, да квочке треба да легу пилиће и какоћу, а петловима да оставе кукурикање и друге брпге. Но иако већина мушкараца, није противна, ипак надалеко нема ппједног мушкарца осим двојице. Један је бележник, који је стално око госпође спахинице п наређује сваку ситницу. А у ходнику је послужитељ госпође спахинице у ливреји, а у руци му је велика корпа покривена белим чаршавом.

Господин бележник у неко доба повиче: чујмо! а на катедру ступи госпођа поштарка. Изјави у неколико речп зашто су се искупиле и предложи ва председницу госпођу спаханицу. Живела и прпма се! — вахори се са свих страна.

Сви погледају на госпођу спахиницу, која је седела у близини, али се она не миче. Кров чланице се гура из ходника госпођин послужитељ. Отвори корпу п метну прво на сто мало сребрно звонце. Онда постави мали сребрни и позлаћени послужавник, па

3