Žena

312 КБЈЕ Н А

Жена професор на Будимпештанском универзитету. Још није дошло време да и жена може бити професор на Будимпештанском универзитету. Професорски савет одбио је великом већином гласова женскињу, која је била предложена. Но разуме се, кад су већ женскиње добиле право да буду на универзитету ученице, неће им више дуго моћи одрећи право да буду на истом универзитету и наставнице.

Први женски градски начелник.

У Америци (у држави Камсас) у Хуневац изабрана је гђа Ела Вилзн за градског начелника. Сви мушки градски начелници страјкују и неће под њом да раде. Но женске заступнице тим су вредније. Боре се против корупције, и хоће да истисну алкохол из места. Госпођа Вилзн неће лако попустити, јер је врло одлучна и била је вођа женског покрета у оним крајевима.

Помоћ дечија у кућевном дневном раду.

Пише нам једна претплатница: Плата мога мужа није велика, те се од ње може живети само тако, ако сви сложно радимо, а о плаћеној послузи не може бити ни речи. Децу хоћу да образујем и зато сав кућевни рад сама обављам. Чак бело рубље, па и хаљине шијем сама. Истина и мој муж ми помаже колико му год време дозвољава. Он ми цепа дрва, носи воде са бунара, чисти ципеле и т. д. Но сада, када су ми деца мало одраслија (девојчица 12, а дечко 11 година) почела сам да их привикавам да и они раде и тиме оцу и мени олакшају. Али деца као деца, нису баш лако пристала на то. Девојчица пере судове, брише прашину, пере марамице, пегла лакше ствари, а дечко чисти ципеле и доноси ситнице са пијаце и из дућана. Ја их наградим за тај посао са 1 круном месечно. Ако који дан без разлога напусте рад одбија им се 5 потура. И мислите да је дошло до тогаг О не, сад већ свесрдно и вољно обављају свој посао, и мило им је што и они кући користе. Од те месечне награде купују деца себи оне ствари, које су им потребне, а некад и оне, које родитељи држе да су излишне, а деца да су им потребне. Ја могу свима матерама препоручити тај начин да се деца уче бити корисна већ у најмлађој младости. Шкодити им зацело неће. |