Žena

ВЕЗЕ НОД 818

Савез оних, који имају много деце.

У Француској створили су савез оних који имају много деце. Тај савез тражи од државе да олакша судбу многобројних породица. Савез тражи да породица са четворо и више деце уживају попуст у порези, а свако седмо дете да се на трошак државе издржава. Савез тражи да се при делењу стипендија и других припомоћи још већма но до сад узимају у обзир породице, које имају много деце. Савез тражи заштите и у том погледу, што породице са много деце не могу да добију станове. Сви говоре, како су деца божји благослов, хвале матере које су умеле да одрже многу децу, али чим домаћини чују, да нека породица има много деце неће никако да је приме у стан, То је велико зло, и зато траже да држава и општине подигну јевтине станове за оне, који имају много деце.

У корист деце.

Нови министар финансија у Угарској, Телески, изјавио је, да ће у сабору изнети законски предлог да се свакоме чиновнику који има троје деце повиси годишња плата са 600 круна. Који чиновник има два детета, да му се повиси плата са 400 круна, а на једно дете да му се повиси плата са 200 круна. Државни послужитељи да добију у том правцу исто тако повишицу, само половину. О овом питању било је и у „Жени“ већ више 5 речи.

Бела жена у Средишњој Африци.

До сада није било беле жене, која је сама а да је не прате мушки путовала по Средишњој Африци. То је учинила Американка госпођа Ида Вера Симонтн. Она је свој пут почела из француског Конга, Кап Лопеза; иста је дуж реке Огобе која води у пределе врло мало познате, где живе многа дивљачка племена, па и људождери, Сад се та госпођа у описима својим хвали, да је она једина бела жена која се може подичити и тиме штоје имала до двадесет просилаца људождера. Та млада и врло допадљива госпођа иначе мисли, да је они дивљаци нису просили њене спољашњости ради, него више због тога, што је она била прва бела жена коју су видели.

Први који ју је просио, био је главар племена Мкоми