Žena

КЕ НА __859

Самоубијство код деце.

Свуда па и у Београду учестали су и опет случајеви самоубијства код деце, а с тим у свези и дечији злочини, који потичу из насиља.

У току ове године имали смо ђачке страјкове, имали атентате ђака против професора, и имали самоубијства, ђака. У најновије време било је и опети самоубијстава и атентата. Искуство нав учи, да су у времену испита и пред пспит најчешћа самоубијства код ђака, а у вези с тим и други насилни случајеви, н. пр. напад на професора револвером. Треба споменути и тај други случај, почем зависи само од нарави, хоће ли дете подићи руку па сама себе или на свога професора, о коме држи да му је крив. Оба ова влочина против себе илп према другоме излазе из једног и истог кута дечије душе; дете је изгубило равнотежу и није у стању више, собом владати. Опште је уверење оних, који су пепитивали душу човечију, да човек, а и дете, није при непомућеној свести, када диже руку на себе. Оне прилике, које га гоне на самоубијство,јако ву тешке — бар их самоубијце замишљају као тешке они не налазе правилна излаза па свога стања,и у тој душевној борби поремети им се ум. Та поремећена душевна равнотежа нагони их кадгод да се лаћају оружја против другога, што иначе никада не би учинила.

Није ми намера да описујем, како су се догодили последњи случајеви самоубијства код деце, нити како се догодише случајеви атентата на професоре. Ја стављам себи у задатак да уопште, са начелног гледишта расправљам ово питање.

Статистика је утврдила, да по варошима пма трп и више пута толико самоубијства, но на селима, а тако ће отприлике стајати и код деце; култура и то варошка култура иде упоредно са самоубијством и злочинима. И као што се у новије доба множе случајеви лудила, тако се множе самоубијства уопште, па и самоубијства код деце. Моја је намера да укратко пређем само на оно, што се дотиче самоубијства,

код деце.