Žena

370 ЕН А

кад неко унапред зна, да се иза тог брака насигурно крије болесничка соба, можда не би ни улагио у брак.

Гледао сам жену како је весела, зажарена лица истрчала из болесничке собе свога мужа, кога је ненедељама најбрижљивије неговала. — Шта јег Добро је, каже. Лечници су још јуче казалп да се окреће на боље, али сад видом и ја да је спасен. До сад је лежао тако миран и апатичан, а сад је почео да се свађа са мном и казао ми је, да сам магарац.

Магарац! И како се само ралонака томе. Као да јој је сто пута казао: Анђеле мој!

А гледао вам жену... Али манимо то. Он јој је тепао најслађе речи. Али та друга је осећала да је преварена и да јој је прећутао, да му треба — болничарка. Можда ће те рећи: Нека је све то и тако, али шта се то тиче другихр То је питање које њих двоје треба између себе да решавају. У њихову искреност и непскреност нема права нико да се меша. Ако која страна зло простре, рђаво ће лећи.

Но није то баш тако сасвим лична ствар. И само лична ствар. Не може бити а да се у ту ствар не умеша и друштво и у крајњим случајевима п држава. „Лична ствар је н. пр. и то, кад се двоје заваде и потуку и једно друго обране. "Лачна с'вар је и кад неко некога превари. Лична ствар је кад неко продаје коња и прећути да је сипљаив. Па ипак се у та питања те још како меша друштво и држава.

Јавно мнење оштро жигоше све могуће врсте преваре. И жигоше их све одреда као неморалне. Само у оним крупним преварама и обманама, које се тпчу брака, не види ничег неморалног,

Но морал и мода подлеже највећим променама. Шта све није било неморалног Некада су били проглавили хришћанство за највећи неморал. Некад је бпло неморално, да мушка и женска деца иду у једну школу. Некад је било неморално бити глумица. Недавно је у Босанском Броду једна муслпманка скинула покривало с главе п прошла са мужем сред улице. Какав неморал, показати свету лице.

И тако даље. Но док оно, што је јуче било не-