Žena

ЖЕНА 811

морално, престаје то бити, дотле оно што је до пао са гледицига морала било слободно, сутра неће бити слободно. Друштво ће осудити, мора осудити свако оно ватајпвање, које доноси сваковрсну несрећу, а нарочито ватајивање оних болести, које могу са смртоносном клицом да заразе венчаног друга, па и потомство.

Наш данашњи морал личи оној старој крпнолини, која се распечила нашироко преко сваке мере, а ипак није чувала тело. Мо:ерна хаљина п модерни морал сасвим је обратно. Ми ћемо се и у погледу морала вратити са кринолине на оно старо да хаљина треба да покрије и заштити тело. Вратићемо се на она морална правила, која је обележио Христос: Што ниси рад да ти други чини, немој ни ти њему. И ув то разуме се: Што би волео дати други чини, чини и ти њему. Наравно да никоме није мило да га ко штети у здрављу и животу. И са Христовог гледишта, са гледишта правог морала сасвим је неморално прећутатп своме венчаном другу оно, што ће да га отрује, а ув то и децу његову. Друштвени појмови полако се већ мењају у овом правцу и измениће се још већма. А кад друштво прогласи нешто ва неморално и штетно и недозвољено, онда је природно да тај морал друштвени утврди лржава са својим установама.

Не може државна радња да се односи на сваку ситницу. Али овде се тиче здравља п живота Докле смо дошли већ сад у пптању зараве2 У опасним случајевима дохвате оболела човека, отргну га од жене и деце и однесу га из његове куће у болницу за заразне болести. Не дозв'љавају да у болеснпкову кућу улави ико стран, девинфикују ту кућу ит. д. и т. д. И у питању брака мораће се мало више припавити. Оправдано јесте. А где нема опасности, тамо "је - слободна воља. Хоће ли градити сватове са гајдашем или другом каквом музвпком, у то се ни друштво ни држава немају право мешати. Ја лично уве:: сам ва гајдаша већ и са гледишта јевтиноће. Гајдашу се плати само док свира, алп после тога још три четири дана зује човеку гајде у ушима — вабадава.

–—