Žena

512 __БАВАЦА

Летњиковци за слабуњаву децу. _ (Дечје дневне санаторије.)

Преко лета год. 1911. радила ву у Србији два друштвена летњиковца: београдски у Кошутњак, крај Топчидера и шабачки на Бећином брду у непосредној близини Шапца.

Да би се видео зп ачај тих летњиковца, дечијох дневних санаторија, као и рад утим санаторијама, доносимо по извештају НА одбора „Друштва за чување пародног злравља“ ове податке: „Код нас се још увек не увиђа велика потреба за стварање и одржавање оваквих дечјих летњиковаца, где се поглавито сиромашна деца, тако рећи под морањем, извлаче из прљавих вароши, из тескобних и нехогпјенских станова, са прашљивих п блатњавих улица, па несносне и вагушљиве атмосфере особито ва време пасјих дана "преко лета — па се одводе у шуму, у зеденило, у бујну и здраву природу, где је ваздух апсолутно чист, тај први п пајглавнији услов за одржавање доброга здравља у нашем телу и за јачање и крепљење посрнулог п ослабљеног дечјег органивма.

Бављење у шумп сматра се код нас као дечја беспослица, где се деца само забављају, па их многи родитељи и вову дечја забавишта. По неки се родитељи пи паште много, да им деца буду примљена + летњиковац само ве тога, да би им се родитељска брига се"нула с врата бар о тај месец дана, док се деца баве у санаторпји. Други пак родитељи су задовољни, што ће им се деца прехранити тај месец дана ван куће, а по неки п протествују што су им деца гаадна кад дођу у вече кућама, јер, веле, ми плаћамо за њихову исхрану тамо у шуми.

Вади се. дакле, јавно, да многи родитељи не увиђају користи, које им пружа летњиковац; они на жалост п не разумеју крајњи циљ бављења њихове деце у летњиковцу. ЈБима је главно, да им због одсуствовања несташпе деце кућа остане мирна, а другима је опет главно, да им се деца прехране у летњиковцу п тиме рачунају своју дневну уштеду.