Žena

ВЕНА 819

Разне белешке.

Парница против енглеских поборница за женско право гласа.

Велика парница, која се водила у Лондону против оних жена и девојака. које су разбијале прозоре и излоге, у корист женског права гласа, утврдила је многе занимљивости. Испоставило се, да друштво: „Женско удружење за друштвеност и политику“ има имање од два и по милијона круна. На сваком камену, што су га демонстранткиње бацале са автомобила у излоге дућанске и прозоре било је написано: Дајте право гласа женскињу. Оптужене бране свој поступак тиме, што је енглески министар-председник Аскит погазио своју задату реч у ствари женског права гласа, а мушкарци нису због тога устали против њега.

Положај женскиња у старом Вавилону.

Они, који истражују старине „старога света“ наишли су недавно на веома значајне споменике у Вавилону Наишли су и на трагове Вавилонског торња. Но из разних споменика може се сазнати и положај вавилонских жена хиљадама година пре Христа. И тај је положај био такав, да би му могле позавидети многе жене некојих данашњих културних држава. Још четири хиљаде година пре рођења Христа, могле су жене између себе трговати, могле су да воде трговину и да самостално узајмљују. Оне су биле равноправни сведоци, и могле су да располажу самостално својим имањем. Нашли су тестамент, последњу вољу једне жене, из 17-тог века пре Христа. У том тестаменту оставила је жена своју земљу кћера својој, а ако ова умре. онда својој сестри. Браћа и сестре делиле су имање родитеља на равне делове, Многе старине доказују. да је жена могла самостално од мужа да диже зајмове, и јамчи и за женскиње и за мушкиње. Овога је доцније нестало, а и данас у појединим државама нема женскиње тога права.

Свесоколски слет у Прагу и Пољакиње.

Социјалдемократски лист „Напред“ у Кракову јавља, да је прашки градски начелник, др. Грош, умолио пољачки женски одбор, да при свесоколском слету у Прагу због