Žena

НА ВЕНА

Руса не истичу пољачку заставу. Због тога су Пољакиње решиле, да не учествују у прашком свесоколском слету.

Закон о осигуравању матера.

Недавно је у Италији ступио у живот закон о обвезном осигуравању сиромашних матера. Тај закон се односи засада само на оне матере, које су раднице по творницама Свака творничка радница дужна је да се осигура, чим наврши петнаесту годину живота. Од 15.—20. године плаћа радница у име осигурања па 1 круну годишње, а од 20590). године по две круне годишње. Од те своте половину плаћа сама радница, а половину подузимач (творничар). Кад радница (била удата или неудата) роди, добива помоћ од 40 круна. Државна благајна надопуњује мањак у исплаћивању помоћи, јер годишња уплата од 1и2 круне наравно да није довољна. Тај је закон важна тековина у талијанском законодавству, само штета, што неће сиромашним породиљама пружити онолико помоћи, колико би требало.

Да ли да наплаћујемо деци њихову помоћ»

У 5. броју „Жене“ од о. г. донели смо предлог једне наше поштоване претплатнице, да се дечија помоћ у кући наплаћује! Деца помажу у кући колико могу и добијају за то месечно по 1 круну. Ако које дете напусти рад одбију му се 5 потура.

Да ли да се награђују деца за њихов кућевни рад, или не, то је питање, о коме се води још увек велика борба. Мора се признати да и једно и друго гледиште има и некојих добрих страна, а и лоших. Ми смо пустили једно. мишлење, а сада да донесемо о тој ствари и друго.

један правник се умешао у то питање матера, које се расправља са доста великом жестином у Немачкој и изнео ово: Док је дете у родитељској кући и докле га родитељи издржавају, оно је дужно да према снази својој помаже у кући, а нема по закону никаква права да тражи за то награде. — Ово је становиште закона, а и народ мисли исто тако да су деца дужна још од ране младости да слушају и вољно раде у кући колико могу. У томе правцу се и васпитавају деца; и т. д. да је то њихова дужност и да она вољно и радо треба да помогну родитељима.