Žena

ВЕНА 381

Кад у овом правцу васпитава децу и школа и кућљ а не може их никако у другом правцу васпитавати, и кад учимо децу да и Бог заповеда да слушају родитеље и то разуме се без икакве плате, онда ће и самом детету изгледати чудновато, кад му родитељи почну рад награђивати, и кад му одбијају од плате, ако не изврши посао како треба. Ту онда теорија и пракса долазе у опреку и дете то осети.

Зар мисли неко, да ће деца већма поштовати родитеље, ако им стану родитељи плаћати њихов труд > Напротив то ће још у раној младости побудити код деце грамзивост и завист и друге пороке. Било је случајева да су крај таквог васпитања стављала деца својим родитељима повећане цене и где доводи то ондаг Има можда и изнимака, али те изнимке потврђују правило.

— Морамо признати, да су у Немачкој матере у великој већини зато да награђују рад своје деце, Изгледа им некако лакше. Код нас Срба је то питање ново. До сад је бар било тако, да дете ради оно што му се нареди. Ако се мало скањује, онда му се каже: — Севај! и оно иде. Један је грчки философ ишао улицом Атине са запаљеном буктињом и и пуним каблом воде. Када су га питали шта му је, филозоф је одговорио: Волео бих са овом буктињом да упалим рај, па да изгоре А са овом водом волео бих да угасим ватру пакла. Па кад људи чине добро, онда да то чине добра ради, а не из жудње за наградом или из страха од казне. Нема сумње да би ово требало да буде основно начело васпитања.

Жене посланички кандидати у Чешкој.

Недавно је у чешком изборном срезу Млади Болеслав (јипађиплац) обављен избор посланика за чешки покрајински сабор. Било је три кандидата: лекарник Матушек, младоболеславски градски начелник, Божена Кунедицка, књижевница, и председница младочешке женске организације и Каролина Маха, новинарка, коју су кандидовале чешке социјалисте. Кунедицка добила је 840. Матушек 769, а Каролина Маха 415 гласова. Мораће се дакле да обави ужи избор између Кунедицке и градског начелника Матушека. Како су социјалисте гласали на Кунедицку, то је она изабрана. Ово је први случај, да жена буде посланик у Аустрији. Питање је сад; да ли ће је пустити у сабор. У закону о аустријским покрајинским саборима није изрично казано, да само муш-