Žena

БАЗЕЛА 483

лави мајку око уста и по брадп –- све дотле, док јој самој не досади. Неке опет (пгре п мила ради) узимају детињу ручицу у своја уста па је сву избалаве. И не помишљају, да им дете и на тај начин може клицу туберкулове у своја усташца добпти. Наше жене често тљунком бришу, мажу или трљај у себе пли друге, па и том приликом могу клицу туберкулозе на другога пренети. Неке н. пр. оквасе својом пљувачком прсте пли кецељу (прегачу), бришу умусаном детету уста, нов п лице; плп тле „гладном пљувачком“ — лека ради · лишај, модрицу, натечену жлезду, чворугу, греботину, убод од комарца или пчеле, рањаве трепушке, очпе капке, свеже бушке ва мпнђуше, брадавице на дојкама, кадгод хоће дете да подоје („да боље спву прихвати“) и т. д.

Има их, који поједине делове тела — опет лека ради лижу, п.пр. болесно око, извраскану пли перутаву кожу, стару гризлицу и т.д. — или сисају, н. пр. убох, ујед, од бола (кад се ударе) повреде при обрезању илп вунећењу и т.д. — а све је то и гадно и опасно.

И ђачиће ваља упутити да не бришу пљувачком своје таблице; да не квасе њоме сунђере, дршке и оловке; да не пљују у прете кад хоће лист у књизи да вреврну; да не лепе папириће на очне капке пт,д,

Одрасли опет греше, кад и. пр. при тежем послу у шаке пљују; кад павар пљувачком „сефтејпшу“; кад прете квасе, да банке броје, карте деле, бркове фатиље, обрве и зулове гладе пи Т. д.; кад (у ванату) конац или канап пљувачком „воште“; кад нокте пљују, пре него што ће се где почешатп п т. д.

„ Од дувана кућа тпотљувана“.., а где се на сваком кораку по испљувцима гави; где ону гњиладину п живина по кући разноси: ту не може бити ни чисто ни здраво.

Има прилика, где наш народ из обичаја или правновере нарочито тљује. Пљује н. пр. за попом; пљује на своје кумче (код га крсти); на свог најмилијег („од урока“ 5 на свога противника (па преврења

или у свађи) и т. д. Деци и породиљи пљују наши