Žena

486 А ЈЕ БОА

кихне или хракне: мора оне друге око себе својим испљувцима дохватптп.

„Борба против туберкулозе није управо мишта друго, него борба тротив нечистоће“. Ње се ваља клонити.

Где је чиста ваздуха п довољно светлости, ту не избија плеван, буђ и мемла, а ту нема ни клица туберкулозе. Отварајте, дакле, често врата п проворе ма кући, да у њу уђе свежа струја ваздуха и животворна светлост сунчаних зрака! Научите се п ноћу на отворене прозоре!

Домаћице, које целу кућу често претресају, а своје одаје често чисте, рибају, тају м крече, некг се не боје клица туберкулозе. Оне се држе само у гаду п нечистоћи, а цеђ, сапун, метла, пајалица п четка од креча су врло снажно оружје против њих.

Варошани, који се селе, нека нов стан увек из темеља претреву п очисте, пре него што се уселе. Ако сумњају, да је непосредно пре њих у том стану био какав сумњив бол сник или смртип случај, ваља и да га „девинфикују“.

При чишћењу и пајању не сме се трашити. У прашини је свакојаке нечистоће и сваковрсних клица, па може бпти и клица туберкулозе. Метлу и пајалицу ваља, дакле, овлажити. Још је боље, ако се прашина само мокром крпом обрише — где је то могућно. Из истог узрока увек је боље да се постеља претреса и намешта само при отвореним прозорима и кад у соби нема друге чељади — нарочито деце. (8) тога се п стварп никад не четкају п не чибукоју у ватвореним просторима, него напољу.

~ Ко хаљине нарочито тостељске — често износи да пх ишчибука. проветрп и просунча, може уверен битп, да се разумно брана од клица туберкулозе.

Што мање Ћилимова књ тростмрака по поду и по видовима, то мање прашине и опасности од клице туберкулозе.

тело ваља чисто држати — нарочито руке, уста п нос код деце. Мала деца рукама све прихваЋају; све у уста трпају. А слинав нос пм се опет

на ин