Žena

Ж Е НА 481

затисне па онда морају на уста дисати; или се оједе, па све лакше прима.

И народ признаје, да су нокти погани. О тога их ваља редовно подсецати, да се иза њих не купи онај глиб („црно“).

Наше жене често ђубре и сметлиште за врата сачисте, па га онда („кад доспу“) рукама у кецељу (прегачу), букњу или скуте згрну и тако из куће износе — а то је опасно. Тим истим рукама оне онда п даље готове и око трпезе редују, а том истом кецељом или сукњом п својој деци нос или уста бришу. Па зар том приликом не би могле клице туберкулозе п на здраву чељад пренети 7!

У нас је лети много мува — нарочито по селима. 'Гребпте их; таманпте их; ако нисте ради, да вам по кући разносе клицу туберкулозе.

Још више их има у механама и кафанама, а ту је обично дима и прашине. Узвмпте још, да се ту слегне свакојака света — п сумњива п јектичава; да свак пљује где стигне: па ћете онда ласно разумети, вашто се баш у механама и кафанама лако захвати јектика.

Истина је, да младеж — нарочито деца у првим годинама живота — лакше прими клицу туберкулове, него старији, али се вара ко мисли, да се у старијим годинама од те болести не може оболети, илп да је старији од млађих не могу примити.

Утешно је опет то, што су лекари опитима на животињама показали, да клице туберкулозе могу само онда тело заравити, ако у њега продру у сразмерно великом броју. Нарочпто се то може рећи за продирање кроз црева.

ног) вреди за нашу утеху и то искуство лекара — а оно је и опитом потврђено — да ретко кад једна-једина најезда клица туберкулове може наудити. Махом је потребно да се те најезде неколико пута понове, и то у краћим размацима времена.)

) Леп пример те врсте навешћу из свога искуства. У својој 45. год. разболи се од јектике мати, која је имала 4 кћери и 1 сина,а боловала је до своје 53. год. Најстарија кћи била је већ удата кад се мати разболела, а и син јој је већ тада био на страни у школама. Само су 3 млађе ћерке (опет одрасле биле једнако уз њу. Најстарија кћи и син остали су здрави, јер су ређе матери долазили, а све три млађе добиле су од ње јектику.