Žena

БАЗЕН ЈА. 4917

Из невидљивог света бактерија. Јаша Јањић — Београд.

Прве вести о бактеријама полазе из првог столећа по Христу. У песмама талијанским прича нам Варо, да се у њиховим мочарима и блатима покрећу веома ситне животињице, које улазе у наше тело кроз нос или уста и проузрокују разне 6олести. Тада су биле о бактеријама тек магловите претпоставке. Први који је бактерије видео, био је Атанасије Кирхнер, који је саставио справу са сочивима, којом их је опазио; разуме се, да су то биле највеће бактерије.

Први који је проучавао бактерије, био је холандски природњак ГејуНеп. Он је сам направио микроскоп, којим је опажао бактерије и њихова кретања, а такође их је први и цртао. Тако је тај човек постао вођа к новој науци, која је испунила празнине дотадањег нашег знања из осталих група природних наука.

Други славни бактериолог био је Разгешг Глш5. Пастер је био не само бактериолог већ и ботаничар и хемичар. Он је први радио противу беснила (уједа бесних паса) и установио је за исту болест завод у Паризу и пронашао је серум за успешно лечење исте болести. Пре његовог проналаска било је умирање од беснила 100%, а данас је од прилике 0'2%,

Такође видно место у бактериологији заузима и Роберт Кох. Кох је студирао малајску грозницу, ту тропску болест и нашао је узрок као и срества противу ње. Он је први нашао, да је туберкулоза болест коју проузрокују бактерије. Његов је изум бојење, изоловање и фотографовање бактерија, што је од толиког значаја за научна испитивања.

Бактерије су створови из једне ћелије. Ванредно сићушни заступници животиња и биља. За бактерије се не може одређено рећи, да ли су то животињице или биљке, јер немају особине, по ко-

јима би се то могло тачно пресудити. Оне састав-

љају особити свет — свет најнижих организама.