Žena

ВРРЕ ЗНА 503

Патентирана покретна пећ за сушење Ц

Овај проналазак тиче се једне покретне пећи 22 сушење меса и рибе, која се, на супрот се пећи ва сушење, доводи у везу са димњаком, гдје су гасови дима, тако, да се дим, који кров пећ прелаз", може регулисати. а сушење не кошта ништа, јер се употребљава дим који у димњак, ма из које пећи у кући, улази.

Месо, као риба, осушено у овој пећи, знатно је кусније и здравије пего кал се до сад уобичајено осуши, вато, што се помоћу ваздуха са крова п удаљености од ватре, дим у пећи разриједи и знатно равлади. Осим тога, заштићено је од прашине и мишева. Најзад, месо а и рнчба, које се у овој пећи осуши, неће сви при највлажнијем времену укваритп. (ООспм поменутог, ова пећ има и ту предност, што може да послужи и као орман (сандук) 8, осушено месо, а љети, кад се димњак добро очисти, за лађење меса и разних јела.

Цртеж приказује ову пећ у пријесјеку по дужп-

Пећ се израђује у виду ормана (сандука), у рагним величинама, од гвозденог плеха; обичног црног, калаисаног илп глеђопсаног, на гвозденим ногарима, и са ручицама за пренашање, На позадини пећи, горе и доље, утврђена су два сулупдара, којџ се увлаче п учврсте у зид куда је спроведен димњак. У овим сулундарима налазе се друга два, помична, којп су на предњем дјелу пробушени, и то: доњи одозго за довођење дима, а горњи одозго за одвођење дима. На ова два сулундара причвршћене су гвоздене пречаге са ручицама. Посреством покретипх сулунлара, регулише се улажење дима, као п затворање, да дим у пећ никако не улази.

ТУЂЕ МИСЛИ.

.

Ништа, што је велико, не можеш постићи без борбе. зе Чак и отрцана камила може да понесе више од неколико магараца.