Žena

504. РО НРА

Књижевност и уметност,

Уредништву „Жене“ стигле су на приказ ове књиге:

Кнез Иво Војновић : Госпођа са сунцокретом, сан млетачке ноћи. Београд 1912. Издавач: Књижара Геце Кона. Цена 2 динара.

Светислав Баница: Зелена Грана. Издање и штампа Ж. Јанковића, Вршац. Цена К 1'20.

О сеоској кући пише Данило Јовановић прештампано из Светлости. Београд „Доситије Обрадовић“ штампарија Аце М. Станојевића. Чика Љубина улица број 8. Цена 0.80 дин. Трећина чистога прихода од ове књижице намењен је подизању Народног Просветног Дома.

О моралном здрављу и болестима омладине јавно предавање Дра Милоша 5. Поповића одштампано из „Народног Здравља“ год. 1912. у Београду, штампано у државној штампарији краљевине Србије 1912. Цена 30 п. дин.

Теорија нотног певања. Штампано је друго допуњено издање познате књиге за учење нота и певања по нотама: Теорија Нотног Певања цена 2 круне (2 динара). Може се добити код писца Исидора Бајића у Новом Саду (Шм1аек.)

Велики српски кувар Зорка Бабић рођ. Митровић, дала је у штампу Велики српски кувар. који ће бити готов концем августа, а изнеће преко 30 штампаних табака

на финој сатинираној хартији и повезан у модерном повезу

од енглеског платна са 2500 рецепата. У њему ће бити и србијанска и босанска кухиња, стајаће само5бК заједно с увезом. Претплатити се може за сад код самог писцау Мостару, или у књижари Трифка Дудића у Мостару.

у трау Разне белешке.

Новосадска женска читаоница „Посестрима“ и књегиња Мешчерски.

Књегиња Мешчерски која живи у Француској, и о којој је велики француски књижевник Виктор Иго казао: Ни једна жена, госпођо, није то написала, што сте написали ви. Књегиња Мешчерски јако се интересирала за Словене, нарочито за словенски женски покрет. Из нашег часописа „Жене“ дознала је и за српску новосадску женску читао-

"|