Žena

582 РО ЕА

потисне у ништа, али то је оно вло, што се та љубав у таквим приликама губи из вида, а после када пред очи изађе, касно бива.

Како ву мила и влатна деца и с деца им читаш срећу и задовољство тамо, где родитељи живо у слови и љубави, а како су јадна и очајна тамо, где родитељи живе у непрестаној свађи и равдору! Посматрајте то само у животу, па ћете се уверити да је тако! Па кад је тако, оставимо онда све на страну, па деца наша нека нас у браку мире п у несрећи нека нас бар на каснију срећу опомињу !

Митровица 1912. године.

=

УКенска српска гимназија ! Ђорђе Прерадовић Бешка.

Тежак је, и то врло тежак положај српскога народа, тешко ли је, што кажу, Србин бити, и све ће теже бити, Србин остати.

Споро народна просвета корача и код оних сретнијих народа, о чијем се напретку држава стара и потпомаже га, на чији олтар она стотине хиљада и милијоне сваке године издаје; — а нама, који морамо осим општег просветног приреза, још од својих уста и деце своје да закидамо залогаје и да их прилажемо на нашу посебну српску просвету, претешко је. — Па да је и оно што тешком муком скупимо и стечемо, осигурано законом, да су нам школе и просвета наша на миру, да их можемо несметано за паре наше да развијамо, и од крваво скупљена новца и с тешком муком скупљених шко-

ла наших, благотворне резултате да очекујемо, па би тешко било, али је још теже што је и хала и врана зинула да их сатре, нас збуни и поцепа, како би лакше и брже лепом имену Србиновом за врат стала.

Раздељени у монархији, на земље Аустријске,

Угарске, Хрватске и Славоније, Босне и Херцеговине, морамо да одолевамо навали и шовинизму,

53 |