Žena

РЕБРА. 531

њена деца горко је плакала, грлила их је и љубпла, а деца видећи како им мајка очајно плаче, ваплакаше и она. То је био један очајан призор. Па ипак све је после остало по старом.

Пред свршетак године дошао ми је отац те деце п тражио је да им издам сведоџбе, јер им је један његов пријатељ нашао место, у једном банатском немачком месту, код некаквога јорганџије.

Шта је њему било стало што су деца недовољно оцењена, што би морала још понављати и што су још несвршени ђаци! Није њему било ни до распитивања о новеку, којем их шаље. Њему је главно било, да их се што пре ратосиља, Зато их |“ без оклевања тамо одмах и послао.

Кад се вавршила школска година, писала ми је мати њихова и тужила ми се, како јој и опет ништа не пишу, молећи ме, да их присилим, да јој пишу, а да јој и јавим, какве су оцене добили на крају године. Одговорио сам јој, да њена деца нису више моји ђаци и казао сам јој судбину њихову, но утешио сам је, тиме, да њеној деци, ако боље не буде, горе неће бпти, него што им је било.

» » %

(Већ сам једном приликом говорио, како су опасне и штетне последице од равведеног брака по васпитање деце. Колико и колико деце због тога пате и страдавају. Развод брака у нашем се народу већ тако одомаћио, да постаје као нека мода. Баш због тога хтео сам и овом причом да изнесем страшне. последице од разведеног брака по васпитање деце.)

Могао бих вам навађати много и много оваквих примера, али и овај један довољан је. да се увиди, да је развод брака убијство за децу. Кад бисмо тражили узроке ради којих се родитељи развађају, не би им можда никада ређању краја било, па ипак су они незнатни и сићушни, кад се узме у обзир само један једини противан разлог, а тај.је: љубав према деци.

У свакоме брачном раздору љубав према деци треба да је тако сплна, да све разлоге за развод