Žena

ВЕНА 585

они божји створови, и да је земља само ради њих створена, као најсаможивије тврдице, који би сав свет глађу помориле, само да њихова гомилица дуката нетакнута остане. Тако видесмо синове брижних и мудрих отаца својих, на последњем српском народно-црквеном сабору, да не воде бригу о даљем и јачем образовању својих кћери и сестара, него доносе закључак, да дижу руке са тих женских завода, да се имају и ове мрвице женског васпитања, све три више девојачке школе и препарандија у Карловцу управо докинути.

Дакле не водише мудре разговоре и не нађоше могућности по примеру дедова и отаца својих, да мисао о женском васпитању унапреде, него се не жацаху да и аманет поједу!

А од кога закидају знање2 Кога желе и даље да оставе у мракуг Кћери и сестре своје! Кога желе глупошћу да унаказе2 Будуће снаје и веренице деце своје, и будуће мајке унука својих! И надаље желе, да им неизучене ћери буду љубе деце њихове и мајке њихове будућности!

Злочин је не пружити руку ономе ко се дави; злочин је не понудити онога, ко умире од глади или жеђи; не покрити онога ко се смрзава; — али загњурити онога у кога су пуна уста воде, или склонити и оно мало воде и хлеба испред онога који умире од глади и жеђи, а смрзнутог бацитиу снег, зар је то дивљаштво 2 А ако су они што страдавају још сестре и деца наша, а ми им помоћ укидамо, како то да назовемо 2

А чиме се оправдава овај нехат >

У добу еманципације женских, кад енглески министар-председник не може мирно улицом да прође, и у сабору расправу да води од протеста и енергична рада вековима потлаченог роба женскиња својих.

Кад се по целоме свету оре покличи женских за слободу и равноправност с браћом својом, кад од звеке ропских ланаца половице рода људског,

који је само ради нежнијег телесног састава свога и превелике љубави своје, да отхрани и васпита и

=