Žena

ЋЕ НА 587

пала, тражи од јадног мужа новаца, да може моди удовољити. Како је деци кад гледе матер своју, како управо грозничаво тражи и употребљава све могуће, да надопуни своју лепоту која прелази, и коју нити отац, а најмање деца истражују од ње. Па зашто онда чини то, и зашто само о томе мисли и сања2 Коме за љубав 2

Неспремна, половним својим образовањем за читање озбиљнијих дела, не усавршава се и не спрема за праву жену и мајку, него читајући глупе стране романе, очекује немогућности у животу, заноси се прочитаним глупостима, а и не сања, како тим својим чинима пати децу своју и мужа свога, који често бежући од куће своје пропада по кафанама.

Па зар код образоване женске не може бити и јаче развијена национална свест Зар она не може боље и правилније схватити тугу и радост, запуштеност и напредак народа свога 2!

Каже се: Колико знаш, толико и вредиш. Света истина! |

Урођена мушка расипност, лакомисленост и грубост, мора да се попуни урођеном опет женском штедљивошћу, која прелази врло често у шкртост и саможивост. Њезина способност, да савија гнездо за пилиће своје, за пород свој, она суне на све и свакога. ко јој је леглу на домаку, била то најближа родбина, па и родитељи мужевљеви или рођена јој мати, слепа је за све, кад у свој пород гледа. једино мужа хранитеља и бранитеља деце своје види и све му прашта и настоји свим могућим начинима, понајвише лукавом нежношћу, па и строгошћу, одакле често силно пати, да га одврати од дотадањих му навика и да га што чвршће привеже за гнездо своје. После најљућих неправди и гоњења у дому преступљених, кад је муж, држао да им је заједничком животу крај, најискреније и најенергичније брани му углед пред сваким, па и пред мајком својом је ту неискрена, осећајући, да дижући углед мужа свога, оца деце звоје, брани и диже углед и порода свога.