Žena

РАРЕСБГА 589

школа и женских препарандија, него отварањем нових просветних светилишта за женске.

За први мах морала би се отворити врата наших мушких гимназија у Новоме Саду и Карловцима и за женске, по примеру Чеха. Али не онаком богаљастом одредбом као у карловачкој гимназији, да само женске из Карловаца смеју гимназију посећивати! Оваке наказе од одредбе нема ваљда од Индуса па до Нила.

Одмах упоредо с дозволом, да и женске посећују гимназије као редовне ученице, морало би се приступити оснивању самосталне и чисте женске гимназије с наставницама наших српских женскиња.

А где су срества за то, упитаће нетко 2

Позивамо мајке, сестре и децу нашу и ставимо им на срце, да оне прикупљају приходе и оснивају фундације за женску гимназију, па ће те видети брзог и дивног успеха! Само би им ми мушки морали бити на помоћи за први мах, јер у нашим су рукама сва срества за ту, да се изразимо рекламу, (новине, читаонице, певачка и соколска друштва, новчани заводи, црквене општине и т. д.)

Па и манастири наши. Зар нису: Крушедо, Беочин и Фенек били манастири женски 2 Зашто њихов приход не би ишао на образовање наших женских> У првом реду за оснивање женске гимназије. А с каквом научном основом 2

По обрасцу научних основа у Француза и Немаца, Руса па и самих сада Србијанаца, који су створили те научне основе на многогодишњим искуством, лако и брзо би и ми за наше прилике нашли згодну и практичну основу, коју би временом, према својим потребама и приликама, а на своме искуству усавршили.

А где2

Напоменули смо већ, да би приход од она три негда женска манастира имао да утиче на издржавање ове женске гимназије. Зар се не би у један од њих н. пр. Крушедол ил Беочин могла сместити