Žena

540 ЊЕНА

гимназија 2 Калуђере осим једног старца отпустити. Овај стари би служио богослужење.

Од оних дивно намештених соба и ћелија, могли би бити станови за наставнице, а зграда за школе са интернатом за ученице би се назидала.

Околни парк и шума, са планинским ваздухом, како би дивно утицали на здравље деце наше.

Без варошке хуке, буке и прашине, без икаква искушења и завађања варошких беспосличара, а у друштву, другујући са својим наставницама, могла би се мила деца наша, здраве као кошуте, у дивној свежини и тишини, одавати науци без велика труда и кубуре као у идили провеле би осам година, пошто би сва зла хигијенска и друштвена искушења, отклоњена била.

Сви брижни родитељи, драговољно би и весело своју женску децу поверавали овом заводу, жртвујући с благословом одређене пристојбе за издржавање деце и завода, знајући да ће им деца бити женском нежношћу и љубављу васпитана у озбиљним наукама, а у српском духу, неизложена пак никаквим искушењима.

Све ово што написасмо, нарочито ови неки предлози, нису св. писмо. Лако и од свега срца ћемо сваком бољем и практичнијем новом предлогу се поклонити и уважити га. Велико ће нам задовољство бити, ако ова расправица изазове јавну дискусију, а највећа ће нам радост бити, ако ова замисао и прека потреба дође до свога остварења.

ТУЂЕ МИСЛИ.

Волети и бити паметан не могу људи, само богови, ж

Многи желе да лепо одену тело, па ружно свуку душу. =

Цео свет сече дрва са оног дрвета, које је пало.

Нека нико не каже: Ову воду нећу никад пити. Ма колико да је мутна, може га жеђ натерати да је пије.

знвнее