Žena

Ћ Е НА 541

учиш. Делима их учиш да не поднесе мирно чак ни то, ако њихов брат има ма само једну шарену пантљику на капуту више од њих. Делима га учиш, да не трпи, ако му брат добије ма и мрвицу више од њега. Како ће тај после да се жртвује за брата 2! Како ће тај да изгуби главу за брата, кад зна, да ће тај брат после тога остати жив, а он не.

Нисам могао да је убедим, иако је долазило често међу нама скоро до прелома. На крају сам морао оставити да иде како иде. Она је матиим увек с децом. А ја сам веровао, да би било само горе, ако ја и мати почнемо вући на две стране.

ж “ =

Пубика, Муцика и Дуцика расли су у засенку једнаке материне љубави. А кад није била мати уз њих, онда је тамо била тетка, јер није имала своје деце.

А знате ли ви, шта је то тетка, која нема своје деце2 ја сам о тим теткама читао само у немачким романима, и нисам веровао да такве постоје.

Тетка, која нема своје деце, преноси сву своју љубав на братовљеву или сестрину децу. И то обично слепу љубав, која не види, не чује и не мисли. Кад та деца учине ма какву глупост, тетка их брани. Када они расипају, картају се, пијанче, тетка ће им догурнути новаца, само ако има. ја сам уверен, да има тетака, које не би одбиле нећаку новаца и на револвер, с којим хоће да се убије, само ако би он навалио.

једном наиђем на тетку, плете малу чарапу и плаче.

— Шта ти јег питам је.

— Није ми ништа, каже.

— Није ништа, него мора да је ишта, кажем

јој. — Ти си плакала. Зашто си плакала 2 Она обори главу и после дужег ћутања признаде. — Знаш, плетем чарапе за Пубику, Муцику

и Дуцику, мислим на њих, па морам да плачем Али