Žena

ЋЕ МА 558

кивао. Пубика и Дуцика добише само законити део, а Муцика све друго. На крају тестамента згледнусмо се краљевски јавни бележник, ја и Дуцика.

У тестаменту није било на крају законите клаузуле, да су она два сведока, која су потписала тестамент, знала за садржај тестамента. А то би по угарском закону морало бити, јер завештатељка није писала тестамент својом руком.

Није дошло ни до каквих изјава и одређено је ново рочиште. Мени је изгледало, да ће се браћа задовољити.

Но већ после подне дошли су и Пубика и Дуцика к мени. Дуцика ми је говорио, да тестамент није исправан и да га они не морају признати. Тестамент је написао покојничин рођак, неки надриадвокат, у коме је она имала поверења.

Ја сам им говорио, да се о ваљаности тестамента може спорити, али је једно неоспорно, да је то последња воља њихове матере. Ту њену вољу треба они да поштују, тим више, што је она у тестаменту изрично навела, да су јој сва деца, њена, једнако мила, али је дужна да јаче осигура будућност онога свог сина, који због болести није у стању да заслужује и несигурно је, кад ће бити у стању да дође у ту прилику.

Пубика, који се тек недавно оженио, и то богато оженио, изјавио ми је, да он поштује вољу своје матере, али он није сам. Не може да има неприлике у кући, и да му жена и пуница пребацују целог века. Оне говоре, да је и он равноправан син своје матере, а осим тога нема права да закраћује своју децу, која ће хвала богу сигурно доћи На свет,

Дуцика је као правник износио друге разлоге. Он би пристао да мати разликује сина од сина, кад је већ тако хтела. Ако је хтела Муцику јаче да осигура, па лепо. Али није морала дати Муцики баш онолико, колико му и не треба, а њима строго оставити само законити део. По томе изгледа, да им не би оставила ни законити део, да није мо-

рала. То их управо срамоти. Напослетку да је дала