Žena

522 ВЕРА

народа; О телесној чистоти у отште т т. д. 0 потреби тигијенских знања свештеницима; О кривоклетству пч лажном сведочењу м т. д. Пољотривредно тоређење Србије ц Холапдије; О троизводњи шећерне репе; О млекарским вгадругама; О вредности радне снаге налиега сељака; О неговању стеоне краве п тпелади књ та. 9. ц та. д.

Нема спора, да је друштво са оволиким и овако равноликим предавањима морало донети знатних користи непосредно самим слушаоцима, а посредно преко њих и маси народној. Несравњено пажљиво слушање онога што се предавало показује две ствари: прво, да је овим предавањем друштво погодило себи правац у раду и друго: да је погодило и највгоднији начин ва рад, којим ће своје тежње да преноси у масу. Многобројност слушалаца како мушких тако п женских потврђује то исто доказујући слушањем да му је слушати друштвена предавања прешност ко на време обрадити њиву, очистити воћку и т. д. На тај начин народ је према друштву доказао: да је оп погодна њива за клијање и развијање свакога корпсног баченог семена и да има склоности да буде просвећен, напредан п велики.

Па ипак сејачи још нису дошли до обилатога снопа, који би наградио њихове замисли п уложени труд. Од куда то долавир (то и један узрок има одкуда то долави. Али и између тих сто и једнога узрока има две врсте узрока: једни који су очеви и други узроци који су деца. За садашње мало увехнуло напредовање овога најкориснијега друштва, које је чисто за народ учинпло много више и кориснијега, него сви испроповедани политички програми у Србији криви су онп узроци који би се очевима могли назвати. Они су те чињенице које му не даду истина да не пропадне, али му не дају ни полета да ради већом вилином. другим речима не пуштају га да иде пуном паром. Од тих узрока који би се могли назвати очевима узрока, најглавније су четир чињенице, које свесно или несвесно потсецају крила овој лепој п