Žena
А КЕ ЕБЈА 511
кад се извуче игла остане чиста.) Скине се са ватре, извади из воде, мало прохлади и изручи на чисту даску. Говеђа супа се процеди и уз њу сервира тај крем илиу целини или лепо исечен на парчета.
Крем са воћем куваним у шећеру. Од три јајета направимо тврду пену, помешамо са 2 кашике шећера. Прву кашику шећера метемо кад се пена почиње стврдњавати, а другу кашику шећера кад је пена већ сасвим тврда. У ту тврду пену метемо 6—8 дека ситно исецканог ушећерисаног воћа (у Србији то зову „слатко“) у разним бојама, 2 кашике рума или још боље каквог ликера и ', литре пене од скорупа (Ођегазсћашт). Тиме напунимо чаше у којима ћемо сервирати, и метнемо на лед до употребе.
Крем од кајсија, или другог воћа. (Зготови се за пола сата.) За 5—6 особа потребно је пола киле ољуштеног воћа, 2—3 кашике брашна од пиринђа, ! пакет ванилина или мало фино утуцане ванилије, 14 дека шећера,
а деци бела вина и 6 јаја Шећер се скува у 'љ литре воде. Воће се ољушти, и на кришке исече и поређа у шећерну воду, у којој се 3 минута пажљиво кува. Онда се извади воће из тог сока и мете у стаклену или порцеланску чинију. У сок се успе бело вино, од којег се мало остави да се у њему раствори брашно од пиринџа. Тај сок се мете на ватру да проври, умути се у тај сок, жуманцад и брашно па све заједно још једаред мете да прокува. И жуманцад се најпре размуте у мало воде или вина. Онда се скине са ватре да се хлади, и напослетку се умеша унутра пена од сви 6 јаја. Све то се прелије преко воћа и мете на лед до употребз.
Колачи на листиће. 15 дека брашна, мало соли 5 дека масла, 3 жуманцета, мало млека и кашика бела вина. Од те се смесе умеси тесто, танко развије, исече на 8 центиметра широке пантлике, помажу се беланцетом, по средини намажу се са пекмезом, савију са обе стране. Онда се сече на парчета колико велика хоћемо. Посавију се крајеви и поређају на даску, коју пре тога поспемо брашном. Покријемо колачиће чистом крпом и оставимо на ладном месту неко време. Пре но што их изнесемо на сто печемо их на врелој масти док порумене. Поспемо их шећером и
пре него их метемо на чинију, простремо над чинијом салвет