Žena
578 ЖЕНА
Слани колачи за теј. Од 35 дека брашна, 28 дека масла, 3 жуманцета, мало скорупа, соли, и једног пакета прашка за пециво од др. Еткера умесимо тесто, метемо га на лед, или на хладно место. После 1—2 сата развијемо и сечемо тесто у форме какве хоћемо. Затим помажемо са јајетом и печемо на доброј ватри у рерну.
Марокански пудинг. (Кад имаш заосталих беланаца овако их можеш употребити.) Од 7 дека беланаца направимо тврду пену, додамо пени 4 деке маџуна од кајсије, 15 дека ситна шећера и 20 дека растопљене шоколаде. То све мутити пола сата. Онда направимо тврду пену од 21 деке беланаца и ту додамо оној првој смеси те и то мутимо још пола сата. Форму намажемо маслом, поспемо ситним шећером, успемо до половине форме од те масе и кувамо у пари један сат. Пудинг високо узрасте и мора се чим је готов носити на сто. Можемо га окружити пекмезом или пеном од скорупа.
Торта од јабука, врло се брзо готови, (а може се и друго воће узети.) Треба једна кашика масла, 4 кашике брашна, 1! жуманце, мало соли и кашика воде.- Све то брзо замесити и на двоје оделити. Једну половину развити и у модлу за торту метути тако да покрије и целу форму, паи около на страни. На то тесто мете се до целе висине модле исечених јабука, крупна грожђа, шећера, цимета и неколико парчета масла. Одозго дође она друга половина теста развучена преко величине модле. Намаже се беланцем и брзо пече.
Ораси од ванилије. Зготовља се за један сахат. треба за то 42 деке брашна, 42 деке шећера, 14 дека масла 4 јајета, ! пакет ванилина, или туцане ванилије. Масло се добро умути затим дода шећер, ванилин и четир јајета. Брашно се просеје и домеће се кашика по кашика и мути се. Од тог теста праве се са кашиком мали ораси, метну се на сланином помазану тепсију и печеду у умереној ватри.
Истуњени краставци. Лепе глатке, округле краставце ољуштити. Са једне стране одсече се врх, повади се семење и испуни се исто тако као патлиџан и паприка са месом и пиринџом. Најбољи су кад се налију са патлиџаном и у њему кувају.
Ф)