Žena
748 ЖЕНА
О храни болесника. Опште напомене о исхрани болесника.
Врло су разне болести, па није ни могуће поставити једно правило за исхрану болесника. Час је проузроковало болест то, што је болесник употребљавао сувишну храну, час је проузроковало болест то, што се болесник сувише слабо хранио. У појединим болестима мора лекар, да би болест излечио, одустати од сваке јаче хране, у другим
случајевима опет главно је добра и довољна храна.
Најобичније је, да болесник не може с храном повратити оно што му је тело изгубило; он ће у болести обично ослабити, али то се не може предупретити. Др. Албу у својој књизи: Главна начела о исхрани, а у одељку: Гехника исхране болесника, поставља ова правила: Болесничке хране с врло малим изузетком треба да запреме што мање простора, а да имају у себи што више хргнљивости, и та храна при том треба да је лако сварљива и укусна, јер је болесник много осетљивији од здравог човека. Одвратност болесника према јелу велика је, нарочито одвратност према млеку и месу. С тога треба храну за болеснике спремати врло брижљиво да би бар колико толико очувао своју снагу.
Важно је код болесничке исхране промена. То мора бити у још већој мери онда, кад је болеснику прописано да може само употребљавати течна јела или у форми папуле. Готовити укусна јела за 60леснике у толико је теже, што обично не сме да се употреби со и разни зачини, на које смо ми навикнути. Да све то не употребимо, а ипак да јела буду укусна, то је највећа тешкоћа, што је домаћица мора савладати.
Пошто је потребно да болесничка храна заузима што мање простора, да буде лако сварљива, а уједно да садржи у себи што више хранљивости, лечници признају, да су уметничкид обивени концентрисани препарати за исхрану велика добит. Препарате не треба употребитидасасвим замену обичну храну, оно треба да је само допуна. Препарати од меса, млека,
и