Žena

108 ЖЕНА

највише живе о брашну, али не могу да једу само Хлеба, него воле да то брашно троше и у форми резанаца, кнедли и т. д.

Треба узети у обзир и ово: Не може нас свако јело једнако заситити, па ма имали у себи и више хранљивости. Кухинска вештина у стању је од једног- мање хранљивог јела да створи јело, које нас брзо сити и обратно. На пример, рибе не могу лако да нас засите и ако имају у себи исто толико, па чак и више хранљивости од меса и теста. Стога и износи домаћица прво рибу, па онда печење, јер после рибе можемо још да једемо, печење, а после печења већ би нам било теже јести рибу, јер би осезали да смо сити. Ко нема прохтева за јело треба да једе рибе, јер после рибе не осећамо засићеност у такој мери. Не треба сметути с умам то, да је температура јела од утецаја на нашу ис-

храну, јер хладна јела мање утољавају нашу глад од топлих.

Поред меса од велике важности су у нашој кујни јаја. Једно јаје вреди за нашу исхрану колико 40 грама дебелог меса, или колико 150 грама кравијег млека. Да се не би јаја лако укварила, јер кроз њихове поре могу да продру клице трулежи, треба те поре затворити и то најбоље тако, ако јаја метемо у пепео од изгореног дрвета; али је још боље ако јаја оставимо у води, јер кад на креч од јајетове љуске дође вода, онда се ствара на јајету непробојна љуска. Од великог је уплива на укус јаја храна, којом смо живину хранили.

Што се тиче масла треба имати на уму, да при светлости масло постаје блеђе, избели. Да би маслу очували жуту боју која је тако омиљена, не треба масло држати на светлости. Али ако то учинимо постоји опасност да клице бактерија остају у маслу, које би клице светлост иначе стаманила. Ако се маргарин (уметничко масло) правилно и чисто произведе, не уступа ни мало природном маслу и још је трајније, теже се топи и не загори. У маргарину има и мање воде од природног масла.