Žena

ЖЕНА 109

У килограму маргарина има 88" грама масти, а у килограму масла има само 84" грама масти.

Не стоји као што обично мисле, да се сир тешко вари. Наш желудац скоро потпуно потроши сир и потпомаже да се и друга храна у желудцу раствори. Према томе је сир одлична храна и помаже варење.

Предавач је говорио о хлебу и упозорио, да код хлеба још нису сви хемијски процеси свршени, кад хлебац изађе из пећи. За кратко време хлебац се стврдне. Обично узимају да то бива зато, што је вода изветрила, али то не стоји, јер када хлеб поново загрејемо на 18" степени он опет омекша, а тек се не може претпоставити, да ће толика топлота повратити хлебу влагу. Стврдњивање хлеба долази од утецаја светлости. Стога имају домаћице плехане кутије у које остављају хлеб, које не предупређују сасвим улазак ваздуха, али га бране од светлости.

Пре но што месо употребимо у кујни, добро је да „постоји“. Месо ће постати онда мекше, а при томе процесу упливисаће и бактерије. Али ако месо сувише дуго стоји, оно ће се заразити гљивицама, које могу изазвати стварање отровних клица, који изазивају тровање оних, који једу такво месо, као што је то било недавно у Берлину. Сто: га су још одавна почели да конзервирају месо, да га суше, усоле, диме, да га кувају и за то време спрече надолажење ваздуха и т. д.

Када месо печемо врло кратко време при јакој ватри, и када га често преливамо са машћу, онда је месо полупечено (енглески) јеру таквом случају створи се на површини кора која спречаза да се месо загреје изнад 63 степена. Али када месо печемо на мањој ватри, онда се неће на површини створити одмах кора, и 73 степена биће. довољно да топлота продире кроз месо и испече га. Треба знати да у нашим кујнама у огњишту има често хиљаду степени, па и више топлоте, а то је огромно расипање горива, јер вода кува већ при 100