Žena

ВЕНА 115

бива у ХХ-том веку у свету, који постоји онако, како су га удесили мушкарци.

Не може нико порећи, да је питање о општем праву женскога изборног права тесно везано са питањем о надници и плати женскиња. То је ствар живота њихова и оне се боре да “могу живети.

Од 45 година тражи жена у Енглеској право гласа. Узалуд. У сабору има зато већина, али увек нађу начина да изиграју жене. Многи мушки су у овом питању према жени једнаки. Обећају па не одрже. Преваре нас. Из својих рачуна граде се пријатељи женског права гласа, а у потаји су многи. против тога. Имамо ми пријатеља у министарству, али сад кад нас опет преваре, они ће мирно остати и даље у министарству. ја не знам зашто, али им је у крви, то је њихова традиција да варају жену. Ми смо развијале борбу са пуно самопрегоревања свести, али је скоро цела штампа то све мудро прећутала. Прећутала је не само она штампа, која нам је противна, него и она која се градила да нам је пријатељ. Када смо ми градиле зборове, опходе, достојансвене демонстрације, нико се није освртао на то. Ми смо преплавиле целу земљу, све општине нашим молбама, новине су гледале да то прећуте. Али су износили све, о чему су мислили да ће да нас омаловажи. и н. пр. како женскиње које су за женско изборно право гребу и гризу полицајце ит.Д.

Па је ли чудо, што нам је дозлогрдило 2! Велики песник Бајрон казао је: Ко хоће да буде слободан, мора сам да покрене своју песницу. Кад је продрла још каква велика реформа, а да није било насиља и то већа насиља но што га чинимо мир И кад не иде друкчије нека буде и тако, Наши су министри говорили пре, док смо биле питоме: Па шта можемо, кад вама женскињама недостаје оно, чиме се побеђује 2! Морамо показати, да и у нама има тога.

Кад су нас што се тиче права ставили ван закона, нећемо ни ми да се држимо више закона. Хоћемо да приморамо силнике да нас трпају у затвор, нас, које називају слабим женскињем. И показале смо, да 150 жена и девојака, које су затворили, нису хтеле у затвору да једу и биле су готове да умру. Морали су да их пусте и оне почињу испочетка. Или нека их убију, или нека им даду да живе. Дошло је дотле, да министри не смеју да се појаве на улици