Žena

116 ЖЕНА

без 6 детектива, а да им жене не подвикну: „Мојез 1ог ХМотеп“ (Женскињу бирачко право!)

Велики данашњи догађај је у томе, што је женскиње схватило своје право и своје људско достојанство. Супруга, кћи, која је пре знала само за дужност према мужу и матери, зна, да данас има и нову дужност: Борба за оно женскиње, које је немоћно да се бори за своје право. Жена није ни дете ни роб, она има права да буде тамо где се доносе они закони, којима треба да се покорава. Она има права да одређује судбину оне државе, у којој ради и својом је порезом издржава.

Говоре нам, да ћемо ми данашњим начином борбе отуђити многе наше пријатеље, те тако више изгубити но добити. Хвала на таквим пријатељима! То су пријатељи, којих се ми морамо прво отрести, да би могле да идемо напред. Ја, видите, верујем у будућност Енглеске. И ја бих се стидела што сам Енглескиња, кад не бих знала. да има у Енглеској жена, које ће дати и новац и снагуи слободу да извуку женскињу из оног јадног стања, о коме сам напред говорила.

Ето како изгледају и говоре оне женскиње које данас са праћкама лупају прозоре и излоге... И сад је слободно судити свакоме како му је воља.

Ненадањи министар-председник Аустралије о женском праву гласа.

Недавно је кекадањи министар-председник Аустралије Џон Кокбури држао у Будим-Пешти предавање о женском праву гласа. Његова је највећа заслуга, што је пре 20 година у Аустралији уведено женско право гласа. Његово је предавање изазвало најдубљи утисак.

Он је рекао у главноме ово: У Аустралији добила је жена право гласа још пре 20 година. И данас се може рећи, да је то било на корист земље. Није се због тога окренуло одједаред све на боље, то нико није ни очекивао, али се утецај жене на јавне послове показао веома благотворан. У сваком напретку Аустралије имала је жена великог удела, јер је несебичност у ње јача, него код мушкиња. Захтев да се данас даде женскињу право гласа није изведен из ваздуха. У свима уставним земљама постоји начело, да сваки