Žena

118 РОМАНА

су се и донеле ову одлуку: Међу члановима опозиције постоји разлика у мишљењу у ствари тог питања. Иначе су се чланови опозиције већ споразумели у питању општег тајног гласања и у томе споразуму није додирнуто питање о женском бирачком праву. С тога се удружена опозиција за сад не може бавити тим питањем.

По свему изгледа, да је и код нас у том питању као у Енглеској. За време изборне борбе кажу поједини посланички кандидати да се јавно заверавају женскињу и граде се пријатељи женског права гласа, не би ли што јаче радиле женскиње за њихов избор. а после побегну у гомилу и бацају један на другог. Не слажу се сви, па не могу ништа да учине.

Но покрај свега' тога напредује и то питање. Ено је У Великом Вараду варсшко представништво изабрало јен У 2 одбора и 5 женских чланова, то су одбори који претресају питање о становима и исхрани. Ово је први овакав случај у Угарској. Но опажа се и иначе, како полако иу Угарској пада онај кинески зид; који раздваја женскиње од њихова права.

Не кажњавајте децу глађу! Код већине наших родитеља, као и код наставника или

васпитача, мајстора и газда, постоји обичај, да се деца, за

њихове преступе или несташлуке, или за њихово рђаво напредовање у науци, кажњавају глађу (без доручка, ручка или вечере). Оваквим начином кажњавања они мисле да нагнају немирну децу на мир и паметовање, а лену на учење и рад. Међутим је доказано, да је овај начин кажњавања осетно штетан по дечје умно и телесно здравље. Кад је тело без хране, онда и дух слаби, памћење не ради; оно издаје.... То је лепо утврдио на стварним опитима један лекар у Бостону, који је нашао да су деца умно спремна или способна за примање науке и за мир по овим бројевима: од 8—9 сати пре подне 2: од 9—10 пре подне 4. од 10—11, — 3,5; од 11—12, — 15; од 2—3 (односно од 3—4) по подне — 1,9; од 3—4 (односно од 4—5) — 3,6: од 4-5 (односно од 5—6 — 2. Из овога се види да су деца најспособнија за мир и учење између 9 и 11 сати пре подне и између 3 и 4 (односно 4—5 сати) после подне. А кад наставници или родитељи казне децу око 12 часова без ручка,