Žena

НЕ ко плаћа порезу има права да учествује у политици и да бира заступника. Па каква има смисла искључивати жену из тога права! Још пре педесет година нису се жене занимале политиком. Али је онда било друго време. Пре је била жена само супруга и мати, данас видимо жене где у свима струкама раде самостално, видимо их у борби за опстанак, али без икаква оружја, без икаква уплива, а без тога у политици нема успеха. У Аустралији се водила борба за женско право гласа 10 година, а пре а после ће се то начело свуда остварити. То није наш захтев, то је захтев данашњег времена докле год жена нема политичка права она не рачуна.

У Америци су жене у 10 држава добиле бирачко право, јер полазе са тог гледишта, да ко нема права, не треба ни порезу да плаћа. На основу тога, неће имућне жене у Енглеској да плаћају порезу. Што говоре да ће жена занемарити кућу и децу, ако добије политичка права и почне се бавити политиком, то не стоји. Баш се у Аустралији показало, да је умирање деце све мање и то много мање, но у ма којој другој држави. То не би било могуће, да је жена која гласа, занемарила своју материнску дужност. Уопште је женско право гласа, (не само да може бирати, но да може бити и изабрана) донела многа добра Аустралији.

У Аустралији је после десетогодишње борбе уведено опште право гласања за женскиње 1894. године. И разуме се да може бити и изабрано. А већ две године после тога уређено је имовно стање удате жене на праведнијој основи. Већ три године доцније, 1897. године није било више слободно да се женскиње удаје одвише младо као до тада. Него су године удаје законом помакнуте. Донесен је закон који је забранио да новине доносе „женидбене понуде“ неморалног садржаја. Исто су тако женским утецајем донесени закони противу хазардног коцкања и опијума, алкохола. И ко после свега тога хоће женскињу да закрати право бирачко право да улази у сабор, тај се бори противу људског напретка и опире се нечему, што задржати не може.

Мађарска опозиција и женско право гласа.

Женска удружења замолила су удружену мађарску опозицију, да заузме становиште у питању права гласа за женскиње. Вође мађарских опозиционих странака саветовале