Žena

124 ВАСКА

добро пазити, јер хоће да се упали и експлодира. Зато ваља и у ладовини радити.

Мрље од кафе, тива џи вина можемо очистити из одела, када умрљане делове умочимо у јак раствор од соли и добро протремо прстима. На пола литре воде треба да метнемо једну шаку соли.

Дрвењ угаљ можемо корисно употребити у много случајева, јер дрвени угаљ има особину да увлачи у себе задај. Када хоћемо да сачувамо рубље и покућство од мољаца, те употребимо нафталин; камфор и друго, треба на парче хартије метнути одозгоре неколико парчета дрвена угља и задај ће ускоро нестати. Ако у чаши или суду у коме држимо цвеће, метнемо парче дрвена угља, онда цвеће неће тако трунути нити имати непријатан мирис.

Да сачувамо арому у кафи. Пржена кафа када стоји дуже времена, изгуби свој пријатни мирис (арому). Да то спречимо, треба чим испржимо кафу, док је још топла, да је поснемо са ситно истученим шећером. Шећер ће се у часу превући око кафе и упити арому. Сваки килограм кафе треба посути са 2 кашике шећера.

Да укувати сокови од воћа не тлесниве. Може се предупредити на врло прост начин. Треба флаше, које су запушене запушачем, окренути наопако 1. ј. да запушач дође доле. Поре на запушачу упију шећер од сока, тај се шећер брзо стврдне тако да не пропушта више ваздух. За неколико дана можемо флашу поставити као што треба и сок неће буђавити. Треба употребити увек нове запушаче од јагњеде, а пре тога их добро искувати.

Промрвло воће можемо употребити, ако то воће метемо у чинију хладне воде. На промрзлом воћу ће се створити танка ледена кора. Тада треба воће извадити, ледену кору скинути и оставити да се осуши, али пре тога не треба воће од влаге избрисати.

Реч две о јабукама. У нас је свуда доста јабука, али их ми не ценимо свуда онакс, како заслужују. Домаћица треба да зна, да у јабуци има беланчевине, шећера, гуме, јабучне киселине, креча, воде и што је веома важно фосфора. Фосфор утиче веома добро да надокнадимо живчану материју у мозку и ртењачи. Киселина јабуке утиче веома добро на желудац онима, који морају много да седе. Гвожђе које је