Žena
РАЈЕ НГА 12"
Руска таорта. 4 жуманцета измешају се са 7 дека шећера док буде буавно; дода се 7 дека брашна и пена од 4 беланцета. Од те смесе испеку се пет листова. Та се торта испуни сакремом који се готови овако: 6 жуманаца, 6 кашика шећера и два деци млека кува се док згусне (као прелив за кох). То оставити да се исхлади. За 15 новчића цитроната мете се у рум да одмекне (треба да стоји бар један сат у руму), Кад се крем исхлади треба извадити цитронат из рума, исећи га и помешати са кремом, а још додати једну литру умућеног скорупа (Ођегз5есћашт). И 5 листи раствореног шелатина. Торта се меће у калуп који је већи него што су листови, па се прво успе у калуп крема, затим долази један лист, по њему се посипа кремом и тако до краја. Кремом треба испунити и празнину калупа. То се мете да стоји на леду до употребе.
зора торта. 6 жуманаца са 6 кашика шећера мешати да буде буавно; томе додати пену од 6 беланаца и 3 кашике брашна. Од тога се пеку четири листа. То се испуни са надевом, који се прави овако: 14 дека пржених и самлевених лешњика измеша се са 14 дека ванили шећером и мете на ватру да проври са толико млека колико треба да буде густо. Кад се охлади треба умутити 14 дека масла, листове наденути, а около и горе помазати са надевом и посути са ситним лешњиком..
Торта од мака. 7 дека масла умешати са 14 дека шећера и 4 жуманцета док буде буавно; затим се дода 14 дека самлевена мака на врх ножа ситна цимета и каранфилића и нешто мање од једног децилитара фина вина, (аусбруха, малага или слично) напослетку се дода пена од 4 беланцета. Торта се пече на умереној ватри и полако. На послетку прелије се преливом од чоколаде.
Торта од ораја. Измеша се док буде буавно: 2 цела јајета и 4 жуманцета, 18 дека шећера, мало натрвене лимунове коре, цимета на врх ножа и 3 деке мрве од лешњика. На послетку се дода 18 дека ситних ораја и пена од 4 беланцета. То се пече на умереној ватри. А кад се испече, расече на три дела и надене са овим надевом: 28 дека самлевених ораја треба кувати са 10 кашика млека и кад се охлади умешати 20 деке шећера и 20 дека масла. Торта се са истим надимом около и горе намаже и на послетку поспе се са ситним орасима.