Žena

ПЕРЕРРА __ 189

Много рада и много жртава однеће ова велика борба, али женина енергија не преза од тога. Она хоће само једно: Да мушко и женско друштво буде једно, везано споразумом, складношћу, хармонијом.

М. Ђ. =) Нови обичаји Срба у Сев. Америци.

— Милан пл, Младеновић, Лаћарак. —

Наш народ у северној Америци живи српским животом. Живи већином онако, како је то научио у својој домовини. Србин иу сев. Америци чува обичаје своје: слави крсно име, меси божићњи колач, уноси сламу на Божић, варсила јаја о Ускрсу, сеје пшеницу за божићно кандило, кува кољиво о крсном имену и за душу мртвих, слави св. Саву ит. д.

Но осим донешених народних обичаја има српски народ у сев. Америци нових тамо створених обичаја. Ти обичаји показују јасно, да је у северној Америци у нашег исељеника развијена свест о томе, да се у оној далекој туђини нема уздати ни у чију помоћ него у себе самог. Ево неколико обичаја, којима ћу ту тврдњу своју и да докажем.

Кад се који исељеник ожени, искупи се на свад-

бу сва колонија. У вече за вечером устаје кум и здрави здравицу куму и куми,и здравицу своју завршује тиме, што позива да сви сватови помогну да нови пар лакше свије своје гнездо у далекој тубини. И прилози падају, те се том приликом уме да накупи и по неколико стотина долара. Колонија је на тај начин помогла подизање једне српске породице у сев. Америци.

Но не само на свадби да помаже колонија новотеклице, него и кад коме исељенику дође из старе домаје жена, долазе Срби не само из колоније него и из оближњих колонија, да виде сестру старокрајкињу, да се поздраве с њоме и распитају о својима на дому. Дошљакиња сваког посетиоца понуди чашом пива, коју мете пред њега. Посетилац не ће

пити пиво него се хвата буђелара, из ког вади па-