Žena

218 ЋЕ НА

Просвећеност је сила.

Снага сваког народа лежи у његовој култури, његовој просвећености и образовању. Што је неки народ културнији, просвећенији, образованији, тим је јачи, снажнији, издржљивији и отпорнији на свима линијама и пољима приватног и јавног, друштвеног и државног живота.

Ако је, ма и мањи народ добро наоружан просвећеношћу и образованошћу — он ће у случају дотицаја, сукоба или судара победити и многобројнији и већи народ, који је за њим заостао у просвећености и образовању; јер просвећеност и образованост је снага, сила и моћ

__Елем, народ, који хоће и жели — а то сваки народ и хоће и жели — да обезбеди свој опстанак у друштву других народа, и да себи будућност створи — мора свим силама настојати и мора сва средства употребити, да себе што јаче просвети и образује.

Ну, погрешно је то схваћање, да се просвећеност и образовање постизава само стицањем гола и многа знања, јер ни човек као ни народ само са великим знањем, а без морала, поштења чврсте воље и карактера не може се и просвећеним, образованим назвати и за таквог сматрати и држати.

Просвећеним, образованим човеком ч народом може се с травом назвати само онај, који има гнања, али п морала п поштења.

Човек са великим знањем — дакле спреман и научен, а без морала и поштења далеко је опаснији по друштво људско, него обичан, прост, ненаучен човек. Јер научен човек, који нема поштења, може, па чак редовно и доноси највећу несрећу људству и људском друштву, пошто га својим знањем освоји и засени, те на странпутицу одведе.

Док дакле човек од велика знања, а без поштења, може да цео један народ странпутицом поведе и упропасти, дотле обичан прост и без знања човек, али моралан и поштен или врло мало или баш нимало не може користити и допринети уна-